Home | Steun | Nieuws | Contact
fb_banner_nieuwe huisstijl2
Nieuwsbrief Nr. 3
20 april 2021

Hoi

Amper 12 dagen na onze vorige nieuwsbrief, permitteren we ons om even opnieuw aan te kloppen. We hebben immers goed nieuws! Vorige keer meldden we al dat we 'de politiek' de kans wilde geven om hun ding te doen. Vandaag hebben ze een grote stap gezet en we kunnen niet wachten om dit met jou te delen.

Bijna dag op dag een half jaar nadat we onze vereniging officieel in het leven riepen, werd vandaag een belangrijke stap gezet in de erkenning van long-CVID. Lang leve de vereniging en lang leve de goedkeuring!

We herhalen nog even dat jullie steeds welkom zijn op onze website onder de rubriek 'nieuws' en op onze facebookpagina waar we snel de belangrijkste nieuwigheden tot bij jullie brengen.

Gezonde groetjes,
Ann en Els

Het is eindelijk zover!

Goedkeuring voorstel tot resolutie

Na de hoorzitting hebben de parlementsleden van de meerderheid ook een voorstel tot resolutie geschreven. Dat document is vandaag besproken in de commissie gezondheid en unaniem goedgekeurd! Dit is een belangrijke stap voor de erkenning van de langdurige gevolgen van COVID.

Wij zijn niet alleen blij met de goedkeuring. Vooral de inhoud van de resolutie is wat ons gelukkig maakt.

Wat zal er nu gebeuren? Volgende week zal het parlement zich buigen over het voorstel en zullen ze beslissen of ze het goedkeuren of niet. Veronderstellende dat het ook daar goedgekeurd zal worden, vraagt het parlement formeel aan de federale regering om te erkennen dat mensen langdurige klachten kunnen hebben na COVID en om daar gepaste maatregelen voor te nemen. We houden je op de hoogte!
Stemming resolutie
De reden dat mevrouw Fonck en mevrouw Rohonyi op bovenstaand beeld hun hand niet opsteken, is niet dat ze niet akkoord gaan. Het zijn net deze twee dames die oorspronkelijk (vanuit de oppositie) twee voorstellen hebben ingediend. Het huidige voorstel werd ingediend door mevrouw Jiroflée en de heer Prévot. Wij kunnen niet genoeg omschrijven hoe dankbaar wij hen allen zijn voor de stappen die zij voor ons ondernomen hebben.
Events fb - lotgenotencontact

Samen met onze vrijwilligers en SAMANA organiseren we een eerste lotgenotencontact

We merken dat veel mensen nood hebben aan een babbel. Geen wonder. Long-COVID is zwaar om te dragen, dus doe je het beter niet alleen. Samen met ons vrijwilligersteam en met Samana bekeken we hoe we praatgroepen kunnen organiseren.

Vrijdag 23/4 is het zover en komen we voor het eerst digitaal samen! Je kan je inschrijven via vlaamsbrabant@samana.be en krijgt zo de link voor de meeting. We verwachten je vanaf 19u30.

Wat gaan we deze avond doen?

Aangezien het de eerste keer is, willen we vooral kennis maken met jou. Iedereen krijgt de tijd om even zijn of haar verhaal te doen. Soms helpt het al om te weten dat je niet alleen bent en dat anderen hetzelfde doormaken.

Kan je er vrijdag niet bij zijn? Niet erg!

We gaan vanaf nu regelmatig een ontmoetingsmoment organiseren. Deze zullen telkens op verschillende momenten en op verschillende dagen doorgaan, zodat hopelijk iedereen eens kan. Maandag 3 mei staat de tweede meeting gepland, ook om 19u30. Hou onze website en facebookpagina in de gaten.

Je bent niet alleen

Word lid van de Facebookgroep en vind steun bij lotgenoten

Smaakonderzoek

Verstoring van reuk- en smaakvermogen is een veel voorkomend symptoom van COVID-19, dat soms lang kan aanhouden.

Het kan voorkomen in verschillende vormen zoals:
  • u proeft nauwelijks nog iets,
  • u ruikt dingen die er niet zijn of
  • uw smaak lijkt helemaal veranderd.
In een pilootstudie proberen onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen samen met Medical University of Graz en het Center for Gastrology Leuven daar een oplossing voor te vinden. Ze proberen ervoor te zorgen dat je weer beter kan proeven, en terug meer kan genieten van uw maaltijden.
Smaakcentrum

Voorwaarden:

Wil je meedoen aan deze studie? Dat kan als je voldoet aan de volgende criteria:
  • Tenminste 18 jaar oud zijn
  • Een bevestigde COVID-19 infectie doorgemaakt hebben
  • Omwille van die COVID-19 infectie last hebben van aanhoudende verstoring van uw reuk- en smaakvermogen.
Je kan een afspraak maken met het smaakcentrum via +32 472 04 49 82. Zij zullen je meer info geven.

We organiseren ons Europees!

European Long COVID Learning Network

Onder het motto “samen staan we sterker” richten we, samen met de Duitse patiëntenvereniging Langzeit-COVID, een Europees netwerk op rond langdurige COVID.

Op zaterdag 24 april hebben we onze eerste meeting en gaan we nadenken over hoe we van elkaar kunnen leren en hoe we elkaar kunnen steunen.

Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden zullen alvast aanwezig zijn.
Europese vlag

Oproepen

1 jaar COVID

Meer en meer leden ‘vieren’ rond deze tijd het trieste éénjarige jubileum van hun COVID-19 besmetting. Laten we met zijn allen nog eens tonen dat we niet alleen zijn en schrijf een comment op onze 'jubileumpagina' over jouw jaar.

En onthoud... het komt goed... in the end!

Deel je verhaal

Bij de post-COVID gemeenschap willen we een herkenbaar beeld meegeven van wat post-COVID is. Daarom zijn we steeds op zoek naar getuigenissen, verhalen, mooie teksten en foto's.

Kan jij jouw steentje bijdragen?
Neem dan zeker contact op via contact@post-covid.be
logo_staand1

Contact

Suggesties? Vragen? Tips?
Wij zijn steeds bereikbaar via
contact@post-covid.be